Studierichting

School

Katholieke Hogeschool VIVES

Studierichting

Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting voedingsmiddelentechnologie

Studieniveau

Professionele bachelor
Jaren: 3

Omschrijving

Over de studieroute
In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige lectoren. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijktraining en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.
Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

Onderwijskundige aanpak
Eigen aan een professionele bachelor is de praktijkgerichtheid van de opleiding. Bij de verschillende theoretische vakken hoort een practicum. Voor studenten voedingsmiddelentechnologie bestaat dit practicum vooral uit het oefenen van technieken om voedingsmiddelen te ontwikkelen, produceren en analyseren, dit zowel in onze goed uitgeruste labo’s, keuken, als ‘mini-industriële’ installaties. Het belang van de theorie wordt hierdoor duidelijk. Onze lessen ‘culinologie en culinaire gastronomie’ in het 2e jaar zijn hiervan een mooie illustratie: het zijn wetenschappelijk geïnspireerde kooklessen. Daarnaast oefenen we ook op ‘mini-industriële’ installaties. Op die manier komen we heel kort bij het werkveld.
In het tweede jaar ontwikkel je in een klein groepje, en onder het toeziend oog van een docent, een eigen voedingsmiddel. Om het toekomstige werkveld en de tewerkstellingsmogelijkheden beter te leren kennen, trekken we er vaak op uit: in het 3e jaar bezoeken we een 25-tal bedrijven en gaan we op buitenlandse eindejaarsreis .
We dragen werkplekleren hoog in het vaandel. Lees daarover meer in de rubriek ‘stage en afstudeerproject’. Mede door het Expertisecentrum Voeding hebben we een nauwe band met het werkveld. De meeste lectoren hebben een loopbaan in de voedingsindustrie achter de rug en spreken dus uit eigen ervaring.

Stage en afstudeerproject
Tijdens het 2e en het 3e jaar loop je gedurende 30 dagen bedrijfsstage in een door jou gekozen sector (brouwerij, zuivel, vlees, groenten…) en dienst (kwaliteitsdienst, labo, productontwikkeling…). In het derde jaar maak je ook je eindwerk op je stageplaats. Dit kan ook in het buitenland.
Om je kwaliteiten als ‘ondernemer’ te vervolmaken, start je in het 3e jaar binnen de school een eigen onderneming op in het kader van een Small Business Project.

Uitstroommogelijkheden

Als voedingsmiddelentechnoloog kan je aan de slag in diverse middenkaderfuncties binnen een voedingsbedrijf, in de dienstensector en de toeleveringssector van de voedingsindustrie:
- in een voedingsbedrijf: als productontwikkelaar op de onderzoeks- & ontwikkelingsafdeling, als kwaliteitsverantwoordelijke op de kwaliteitsdienst of in het labo, in een commerciële functie op de aankoop- of verkoopsdienst, als productieverantwoordelijke in de productie, op de milieudienst
- in de dienstensector rond de voedingsindustrie: het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid, onderzoekscentra, inspectiediensten, consultancy bureaus, distributiesector, kwaliteitslaboratoria, het onderwijs...
in de toeleveringssector van de voedingsindustrie: leveranciers van grondstoffen, ingrediënten, apparatuur, verpakking…

Contactgegevens

Campus Roeselare
Studiegebied biotechniek
Wilgenstraat 32
8800 Roeselare

Michèle Desmet
bio.roeselare@vives.be
Telefoon: 051 23 23 30

Website: www.vives.be/371-voedingsmiddelentechnologie
Terug