Studierichting

School

HoGent

Studierichting

Biotechniek - Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting voedingsmiddelentechnologie

Studieniveau

Professionele bachelor
Jaren: 3
Punten: 180

Omschrijving

Wil je weten hoe chocolade wordt gemaakt, hoe je zelf een innovatief groente-ijsje ontwikkelt of smaaktesten organiseert voor een nieuwe koffiemelange?
Wil je testen of het verse fruitsap uit het winkelrek echt vers is of wens je de koelkastsmeerbaarheid van je margarine op punt te zetten? Ben je bekommerd om de veiligheid, de kwaliteit en de houdbaarheid van ons voedsel en wil je alle cijfers en letters op een etiket kunnen ontcijferen?
Kies dan voor de afstudeerrichting voedingsmiddelentechnologie!

Vanaf dag één start je met drie leerlijnen die specifiek zijn voor je afstudeerrichting:

Leerlijn 1: VEILIGHEID EN KWALITEIT
In deze leerlijn leer je op een zelfstandige manier (fysico)chemische, microbiologische, sensorische en reologische analyses uitvoeren op
voedingsmiddelen. Je leert de resultaten van de proeven ook interpreteren en zo de veiligheid en de kwaliteit van een voedingsmiddel inschatten.

Leerlijn 2: PRODUCT EN PROCES
Je leert over (innovatieve) productie- en conserveringsmethoden, de verschillende procestechnologieën en welk effect ze hebben op de grondstoffen. Je gaat aan de slag in de pilootlaboratoria voor zuiveltechnologie, graanen bak- of brouwerijtechnologie of je gaat een
kijkje nemen bij de talrijke voedingsbedrijven waarmee we samenwerken. Je leert zelf een recept samenstellen en optimaliseren, rekening houdend met de functionele rol van elk (nieuw) ingrediënt. Vervolgens duik je het laboratorium in en leer je over de meest recente procestechnologieën en produceer je zelf Griekse yoghurt, zoutarme kaas, glutenvrij brood en ons eigen HoGent-bier. Hierbij zijn voedselveiligheid, kwaliteit van voedingsmiddelen en wettelijke eisen
t.a.v. producten en processen cruciaal.

Leerlijn 3: MANAGEMENT EN MAATSCHAPPIJ
In deze leerlijn ga je op zoek naar nieuwe voedingstrends. Samen met je medestudenten trek je naar nationale en internationale vakbeurzen
om de markt en zijn niches te verkennen. Je leert de maatschappelijke rol van de sector kennen in een (inter-)nationale context en je leert
handelen op een toegepaste, verantwoorde en veilige manier. In deze leerlijn wordt ook de link gelegd tussen voeding en gezondheid. Je
leert over kwaliteitsmanagement en je komt meer te weten over de risico’s van allergenen en kruiscontaminatie.

Uitstroommogelijkheden

Met dit diploma kan je een job vinden in het middenkader van de voedingsindustrie als:
• productontwikkelaar: onderzoek naar en ontwikkeling en analyse van nieuwe voedingsmiddelen
• productieverantwoordelijke: productie- en procescontrole, productieoptimalisatie, implementatie nieuwe apparatuur
• kwaliteitsverantwoordelijke: kwaliteitscontrole; inspectie en kwaliteitsmanagement
• laboverantwoordelijke: staalnames en analyses
• commercieel medewerker

Je kan ook aan de slag als
• extern kwaliteitsconsultant of auditor voor voedingsbedrijven (FAVV of privé)
• labomedewerker in externe labo’s die voor voedingsbedrijven werken (overheid of privé)

Contactgegevens

Faculteit Natuur en Techniek
Campus Melle
Brusselsesteenweg 161
9090 Melle

Marianne De Meerleer
marianne.demeerleer@hogent.be
Telefoon: 09 210 45 00

Website: www.hogent.be/fnt
Terug